Welkom bij Rosslyn Chapel

Welkom bij Rosslyn Chapel

Volwassene : £9.50

Entree met korting : £7.50

(65+, werkzoekende, student, militairen –bewijs kan verzocht worden)

Kinderen (deel uitmakend van een familiegroep): Gratis

north side in summer

De meeste bezoekers verblijven tussen 1 en 2 uur op de locatie. Neemt u dus voldoende de tijd om er te komen en om van uw bezoek te genieten.

Rosslyn Chapel is als kerk in gebruik en kan van tijd tot tijd gesloten zijn vanwege bruiloften en begrafenissen. Bijzonderheden worden op deze website vermeld.

De Kapel en het Bezoekerscentrum zijn wegens Kerstmis gesloten op 24 en 25 december en op Nieuwjaarsdag.

De bouw van de Kapel, in 1446 door Sir William St. Clair gesticht als de Kapittelkerk van St. Mattheus, nam 40 jaar in beslag. Sindsdien hebben de schoonheid van de ligging en de mysterieuze symboliek van het metselwerk kunstenaars en bezoekers aangetrokken, geïnspireerd en geïntrigeerd.

De Kapel die u vandaag ziet, is slechts een deel van een veel groter ontwerp maar Sir William overleed en zijn grotere gebouw werd nooit voltooid. Opgravingen in de 19e eeuw legden funderingen bloot die nog 30 meter ten westen van de Kapel uitstrekten.

Green man carving Rosslyn Chapel

Groene Man

Rosslyn staat welbekend om de vele sculpturen van de Groene Man. De ranken die uit de mond van het figuur spruiten geven de groei en de vruchtbaarheid van de natuur weer.
.
.

Rosslyn Chapel crypt

Crypte

De crypte is het oudste gedeelte van de Kapel en werd waarschijnlijk als werkplaats gebruikt toen de Kapel boven werd gebouwd. In de muur is een model voor één van de steenhouwers gegraveerd. Raakt u deze fragiele schets alstublieft niet aan.

Apprentice Pillar, Rosslyn Chapel

De Pilaar van de Leerling

Aangespoord door een droom zou de leerling-metselaar deze pilaar tijdens de afwezigheid van zijn meester hebben gebeeld-houwd. Bij zijn terugkeer ontstak de meester-metselaar in jaloerse woede en doodde de leerling.

Mason's Pillar, Rosslyn Chapel

De Pilaar van de Metselaar

De door de meester-metselaar gebeeldhouwde pilaar is veel eenvoudiger dan de uitvoerig gebeeldhouwde pilaar van de leerling, misschien een reden waarom de metselaar in jaloerse woede ontstak.

Indian Corn carvings, Rosslyn Chapel

Indiaans Koren

Dit is één van de meer exotische plantsculpturen in de Kapel. Waarschijnlijk is het maïs of Indiaans Koren, dat in Noord Amerika groeit.

Chapel ceiling carvings, Rosslyn Chapel

Plafond van de Kapel

Het indrukwekkende tongewelfde plafond is in vijf vakken verdeeld met een variëteit aan uitgesneden bloemen en sterren die een symbolische betekenis hebben.

Angel with bagpipes carving, Rosslyn Chapel

Engel met doedelzak

Deze doedelzak spelende engel viert de geboorte van Christus. Doedelzakken werden vanaf het midden van de 15e eeuw voor het eerst in Schotland gezien en waarschijnlijk is dit één van de eerste afbeeldingen van het instrument.

Angel with engrailed cross, Rosslyn Chapel

Engel met gekarteld kruis

Deze engel houdt een schild vast dat versierd is met een gekarteld kruis – het wapen van de familie St. Clair.  Het gekartelde kruis is in de Kapel veelvuldig herhaald.
.

Gidsen van Rosslyn Chapel geven de hele dag door inleidende lezingen waardoor u meer te weten kunt komen over de Kapel
en de sculpturen. Aan de lezing zijn geen extra kosten verbonden.

Interactive guides at Rosslyn Chapel visitor centre

Verken het bezoekerscentrum met de interactieve displays.

Gifts and souvenirs at Rosslyn Chapel

Neem een exclusief souvenir mee naar huis uit onze Cadeauwinkel.

Dutch guide to Rosslyn Chapel

Met onze souvenirgids, die in de winkel te koop is, komt u veel meer te weten over de Kapel en de geschiedenis ervan.

Het vormt een mooi aandenken aan uw bezoek vandaag.

Geniet van een drankje, een snack of lunch in onze koffieshop. U kunt kiezen uit verfijnde sandwiches, zelfgemaakte soepen en heerlijk bladerdeeggebak.

We hebben ook een ruime keuze aan dranken, inclusief plaatselijke gebrande koffie. Er is een afhaalservice.

Rosslyn Chapel wordt beheerd door de Rosslyn Chapel Trust, een charitatieve instelling die in Schotland onder nummer SC024324 is geregistreerd en die voor het behoud van de Kapel afhankelijk is van inkomsten van bezoekers, donaties en nalatenschappen.

We hopen dat u van uw bezoek geniet. Het verschaft onmisbaar inkomen voor de zorg van de Kapel. Dank u voor uw waardevolle steun.

SHARE

The Official Rosslyn Chapel Website